Европа

Бисер Банчев: Границите в Косово са прекрачени, албанците нарушиха едно неписано правило

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„В случая имаме нарушение на едно неписано правило на косовските албански политици, което се спазваше от всички предишни революционери, които произлизаха от Армията за освобождение на Косово, а впоследствие станаха лидери на партии. Това беше, че те няма да предизвикват докрай Сърбия и ще оставят нещата постепенно през годините да се върви към едно налагане на суверенитета.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН. Той добави, че мирът на Балканите винаги е под въпрос. Според експерта границите са прекрачени.

При избирателна активност от 3-4% очевидно не можем да претендираме, че избраните (за кметове в северно Косово – бел. ред.) представляват населението. Новоизбраните кметове влязоха, но населението не желае да работи с тях.

Правителството на Косово разпусна работната група, която трябваше да изработи статута за асоциацията на сръбските общини и това допълнително засили притесненията, че въпросът се отлага, коментира още експертът.

По думите му няма как с външна намеса сърбите и албанците да се заобичат.

„Има една тема, по която в Сърбия никога не се говори открито, а това е, че сръбската държава е приела факта, че единственият инструмент, който може да гарантира правата на сърбите в Косово е КФОР, която се ръководи от НАТО“, посочи Банчев.

Критиките днес от европейските столици са предимно към косовското правителство. Дори САЩ изключиха въоръжените сили на Косово от едно дълго подготвяно международно военно учение. Заплашиха, че ще забранят издаването на разрешение за посещение на официални косовски лица.

Според експертът от БАН западните държави са недоволни, че косоварите „заслепени в своя конкретен проблем – да си установят пълен контрол върху собствената си държава“, дадоха на Вучич два силни коза във вътрешен и външен план. Във вътрешен – да се представи като защитник на националните интереси, на фона на големи антиправителствени протести, а във външен план да потърси поддръжка на изток, което Западът не желае.

Целия разговор вижте във видеото.