Европа

Конфликтът в Косово: Силите на НАТО поставиха заграждeния около общината в Звечан

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Мироопазващите сили на НАТО в Косово поставиха метални заграждения в Звечан след сблъсъците в града, при които десетки бяха ранени. От Алианса изпратиха и още 700 военни в частично признатата държава, които да се присъединят към силите на KFOR.

Етническите сърби продължават да не признават албанските кметове, които встъпиха в длъжност в 4 общини с преобладаващо сръбско население. Градоначалниците бяха избрани след местен вот в Северно Косово, в който сърбите отказаха да участват.

И днес десетки етнически сърби изразиха недоволството си. 

 

Тук сме и няма да се уморим. Това са неканени гости. Дойдоха и окупираха нашите общини без причина, но с една цел - да предизвикат хаос и напрежение. Режимът на Албин Курти през последната година прави всичко, за да предизвика сърбите и да създаде сиъуация на нов конфликт на територията на Европа.

Игор Симич, представител на косовските сърби

По време на международната конференция Globsec косовският премиер Албин Курти обвини Белград, че влияе на сръбската политическа партия в Косово - "Сръбска листа", която бойкотира местния вот.

 

В Косово има политически плуразлизъм. Има десетки партии. Но в сръбската общност, Белград не допуска друга партия освен тази, която те контролират. Там няма политически плурализъм. Не вярвам, че може да име демокрация без плурализъм и човешки права. Тази партия изрита всички от надпреварата и накрая бойкотира изборите.

Албин Курти, министър-председател на Косово

На форума в Братислава се очакваше да присъства и сръбският президент. Заради сблъсъците в Косово обаче Александър Вучич отмени посещението си. По-рано той призова международната общност "да вразуми" Курти и настоя Прищина да изтегли полицията си от Северно Косово.