Европа

Турция ще изпрати войски в Косово по искане на НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Вашингтон призовава Косово и Сърбия да прекратят напрежението след поредния ден на протести. Заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Финер проведе телефонни разговори със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти. Той призова сръбския лидер да изтегли силите си от границата, а косовския - да отстрани полицията от обществените сгради.

Стотици сърби протестираха за пети пореден ден пред кметствата на няколко северни сръбски града - Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. Протестът беше охраняван от ръководените от НАТО международни мироопазващи сили KFOR, които засилиха присъствието си в Звечан след сблъсъците, при в понеделник, при които бяха ранени над 80 души, 30 от които войници.  

Премиерът на Косово обвинява Белград, че е организирал сблъсъците в бившата сръбска област, която стана независима през 2008 г., но никога не е била призната от Белград. 

Ако аз сега наредя на кметовете да напуснат кабинетите си и да отидат в други, ще създам нещо като паралелни структури. Белград организира тези сблъсъци. Те бяха планирани и добре организирани от официален Белград.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Косовските сърби продължават да настояват за изтегляне на кметовете на градовете с албанско мнозинство и косовската специална полиция от района. Сегашните кметове бяха избрани през април в тези три населени места и в Митровица в процес, бойкотиран от сърбите, в който участваха само 3% от преброените.

Франция и Германия призовават общинските избори да бъдат повторени "незабавно" в тези четири общини в Северно Косово, където сърбите са мнозинство. 

Правителството на САЩ поиска от Косово и Сърбия да предприемат стъпки за деескалация на напрежението в четири косовски града, където мнозинството от сръбското население отхвърля кметовете етнически албанци, избрани на последните общински избори. Това е било предадено от заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Джон Финер в телефонни разговори със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти. Той призова сръбското правителство да изтегли силите, разположени в близост до косовската граница, и да "понижи степента си на готовност" за евентуална мобилизация.

Той приветства готовността на Курти да работи за създаване на условия за нови избори. 

Междувременно Турция съобщи, че изпраща допълнително военно подразделение в Косово. Решението е било взето в отговор на искане на командването на обединените въоръжени сили на НАТО в Неапол. Подразделението на турските специални части ще бъде прехвърлено на 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан Андреево през България.