Европа

Османи и Вучич с взаимни обвинения за ситуацията в Косово

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Остри реплики на президентите на Сърбия и Косово по време на срещата на европейската политическа общност в Молдова. Въпреки опита на Германия и Франция за деескалация на напрежението между двете държави, мирът в Северно Косово изглежда трудно постижим, ако съдим по позициите на държавните глави. Вьоса Османи директно свърза управлението в Белград с ерата „Милошевич“:

 

Тази среща не беше с цел преговори. Тя се проведе по настояване на президента Макрон и канцлера Шолц, защото те са едни от най-близките ни партньори. Беше неформална и просто обменихме мнения. Г-н Вучич също обмени мнения – мрънкаше и се оплакваше и разбира се – лъжеше. Това е характерно за него като се има предвид, че беше министър на пропагандата при Милошевич. Но успях да го попитам – изобщо мисли ли за това, че има споразумение с Косово? Основен въпрос е защото той пое задължения в Брюксел.

Вьоса Османи, президент на Косово

Александър Вучич от своя страна настоя, че за последните 10 години Прищина не е направила нищо за формирането на Асоциацията на сръбските общини.

 

Първият и основен въпрос е как да намалим напрежението. Това трябва да се обсъди с президента Макрон и канцлера Шолц. Вторият е проблем е как да избегнем още провокации и едностранчиви действия. Кое ще бъдат реалните гаранции за това? И трето – да се фокусираме върху създаването на Асоциацията на сръбските общини. Нещо, което беше решено с договор преди повече от 10 години. Разбрахме се през април 2013 г., а досега те не са изпълнили нищо от това.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Именно създаването на Асоциация на сръбските общини се оказва препъни-камъка в диалога между Прищина и Белград. Сърбия настоява етническите сърби в Северно Косово да имат своето местно представителство, докато Косово смята, че интеграцията на това население е по-добрият вариант за справяне с напрежението в района.