Европа

Премиерът на Косово Албин Курти обвини САЩ и ЕС в пристрастие към Сърбия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министър-председателят на Косово Албин Курти се оплака от пристрастното отношение и толерантността към авторитарния режим в Сърбия на Съединените щати и Европейския съюз. Премиерът Албин Курти заяви, че неговият кабинет заема различна позиция.

Трябва да бъдем внимателни, защото знаем какво иска Сърбия. Сърбия иска да продължи да получава пари от Европейския съюз, газ и оръжия от Руската федерация, евтини инвестиции от Китай и американска толерантност по целия път.

Албин Курти - премиер на Косово

Неотдавна етнически сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция, а след това и с ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР, в резултат на което бяха ранени 30 войници и над 50 сърби и се появиха опасения за подновяване на кървавите конфликти в региона. Ръководителя на мисията на ЕС за върховенство на закона Ларс-Гунар Вигемарк заяви, че по време на ожесточения сблъсък миналата седмица няколко войници от KFOR са получили много сериозни наранявания.

Мисля, че е важно не само за Босна и Херцеговина, но и за целия регион, за Косово, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, самата Албания, да не се допускат този вид инциденти да се разпалват и да прерастват в някакъв вид въоръжен конфликт.

Ларс-Гунар Вигемарк, ръководител на мисията на ЕС в областта на върховенството на закона

След инцидента миналата седмица, НАТО заяви, че ще изпрати още 700 войници в Северно Косово. Сблъсъците се разраснаха от по-ранна конфронтация, след като етнически албанци, обявени за победители в местните избори в Северно Косово, влязоха в общинските сгради, за да встъпят в длъжност, и бяха блокирани от сърби. Етническите сърби в огромната си част бойкотираха гласуването. Брюксел поиска от Косово да изтегли специалните си полицейски сили от Северно Косово, където живее по-голямата част от етническото сръбско малцинство, и да проведе нови избори.