Свят

САЩ настояват за незабавно нормализиране на ситуацията в Косово

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В сряда пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар призова за деескалация на напрежението в Северно Косово след инцидентите с етнически сърби, при които бяха ранени 30 миротворци от НАТО и 50 цивилни.

 

Трябва незабавно да нормализираме ситуацията, което означава, че се надяваме кметовете да не се опитват да използват тези сгради, косовската полиция да бъде изтеглена от околностите на сградите, но също така искаме да сме сигурни, че протестиращите също ще напуснат района. Освен това, ако има нови избори, а ние се надяваме, че ще има нови избори, искаме сърбите да участват без предварителни условия, а президентът Вучич заяви, че ще използва влиянието си, за да се опита да накара сърбите да се върнат на изборите.

Габриел Ескобар, пратеник на САЩ за Западните Балкани

Габриел Ескобар говори в посолството на САЩ в Белград след среща със сръбския президент Александър Вучич и пратеника на ЕС Мирослав Лайчак. По-рано във вторник той проведе разговори и с косовския президент Вьоса Османи.

 

Мисля, че Русия има полза от разделението в Европа. Мисля, че Русия не е заинтересована от разширяването на Европейския съюз. Русия използва кризата в региона като аргумент за това, че Западът се проваля. Това, което се случва в момента в Косово е дългогодишен, нерешен проблем между различни етнически групи. Той съществуваше и преди настоящата криза в Украйна, но войната прави по-наложително да успеем да го решим. Но той не е породен изцяло от Русия.

Габриел Ескобар, пратеник на САЩ за Западните Балкани

При ожесточените сблъсъци с етнически сърби преди седмица бяха ранени 30 международни войници на KFOR и повече от 50 демонстранти. Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в противоречие от десетилетия, като Белград отказва да признае декларацията за независимост на Косово от 2008 г.