Европа

Германия определи Русия като най-голямата заплаха за Европа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Германия определи Русия за най-голямата заплаха за Европа заради инвазията в Украйна. В първата в историята си Стратегия за национална сигурност Берлин описва всички предизвикателства в опит да избегне грешките, допускани в миналото.

Според германския канцлер изработката на документа е придобила още по-голямо значение след началото на войната и провала на проекта "Северен поток". Олаф Шолц повтори, че страната му ще продължи да подкрепя Киев, колкото е необходимо.

За нас е ясно, че не става дума да замразим войната и да легитимираме руската атака, както някои хора искат. Руската война срещу Украйна е свързана с повратна точка, защото разбирането в Европа е, че границите не може да се променят със сила.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Германия определи Китай за свой партньор, но и за конкурент. Освен това обвини Пекин, че действа срещу интересите на Берлин и опитва да промени световния ред.

Наблюдаваме и възприятията на другите - имаме големи противоречия, свързани с китайския въпрос, с проблемите по отношение на върховенството на закона, човешките права, демокрацията. Как виждаме света? Очевидно съвсем различно. Но, признавайки, че климатичната криза, която е най-голямата заплаха за сигурността, трябва да се дефинира, имаме голямо припокриване с Китай.

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

Стратегията за национална сигурност разглежда външната политика на Германия и оценява военните, икономическите и социалните рискове за страната. Освен това обръща внимание на климатичните промени като рисков фактор за сигурността, който повишава опасността от световен глад, болести и въоръжени конфликти.