Свят

Остър спор в ООН: Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривения язовир

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ. Според Киев това е опит на Русия да попречи на дългоочакваната военна контраофанзива на Украйна.

Русия контролира язовир "Каховка" повече от година. Физически е невъзможно да се взриви по някакъв начин отвън чрез обстрел. Той е бил миниран от руските окупатори и те са го взривили, заяви украинският посланик в ООН.

Моята делегация поиска това спешно заседание на Съвета за сигурност. Тъй като този режим взриви бомба за масово унищожаване на околната среда, което доведе до най-голямото предизвикано от човека бедствие в Европа от десетилетия насам. Това е терористичен акт срещу украинската критична инфраструктура, който има за цел да причини колкото се може повече цивилни жертви и колкото се може повече разрушения.

Сергий Кислица, посланик на Украйна в ООН

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев, също без да подкрепи твърденията си с доказателства.

Киевският режим извърши немислимо престъпление. Взриви язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка", което доведе до неконтролируемо изпускане на вода. Хиляди хора се нуждаят от евакуация. Нанесени са колосални щети в региона и на екосистемата на устието на Днепър.

Василий Небензя, посланик на Русия в ООН

Белият дом заяви, че ще има вероятно много жертви след експлозията, разрушила голям язовир в Украйна, но добави, че все още няма конкретни доказателства, които да покажат кой стои зад деянието.

В резултат на взрива има риск за общо 42 000 души, в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.