Свят

Започна дело в Международния наказателен съд, заведено от Украйна срещу Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Международният наказателен съд започна слушания по същество по дело, заведено от Украйна срещу Русия. Става дума за незаконното анексиране на Кримския полуостров и последвалата подкрепа и финансиране на проруски сепаратисти в Източна Украйна. Киев иска съдът да присъди компенсации за различни нападения, включително за свалянето на малайзийски пътнически самолет на 17 юли 2014 г. 

 

Висш украински дипломат нарече Русия „терористична държава“ при откриването на изслушванията по делото, заведено от страната си срещу Москва пред най-висшия съд на ООН.

Съдебен състав изслушва представители на ищеца и ответника по дело, свързано с незаконното анексиране на полуостров Крим от Русия през 2014 г и въоръжаването на проруските бунтовници в Източна Украйна в годините преди пълномащабната инвазия в страната през февруари 2022 г.

 

Руската федерация пренебрегва международното право. През последните 16 месеца светът се събуди за тази мрачна реалност. Светът наблюдаваше как Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Русия дори имаше дързостта да прикрие действията си в международното право под абсурдния претекст, че действа, за да предотврати геноцид. Светът наблюдава как Русия използва този претекст, за да тероризира украинския народ, насочвайки се към цивилни, включително деца. Светът наблюдаваше как Русия се насочи към самата идентичност на Украйна, с цел да ни изтрие от картата, включително тези от нас, които седим пред вас... По-рано във вторник Русия взриви голяма язовирна стена в Нова Каховка, което доведе до значителни евакуации на цивилни, сериозни екологични щети и застраши безопасността на Запорожката атомна електроцентрала. Действията на Русия са действия на терористична държава, на агресор.

Антон Кориневич – официален представител на Украйна  

Кориневич даде за пример нападението срещу ВЕЦ „Каховка“ от страна на руските сили. Той заяви, че врагът не може да победи на бойното поле, затова се опитва „да държи всички украинци в подчинение“, вземайки на прицел цивилната инфраструктура.

Украйна иска МНС да разпореди на Москва да плати репарации за атаки на нейна територия, включително за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии от проруски сепаратисти на 17 юли 2014 г.

Адвокатите, представляващи руската страна, ще изложат своите аргументи на 8 юни. Следващата седмица всяка от страните ще има възможност да представи доказателства.

Очаква се съдът да вземе решение в рамките на няколко месеца.

Делото е само едно от няколко съдебни производства срещу Русия, свързани с войната ѝ в Украйна.