Свят

Байдън и Сунак потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна до отблъскване на Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Риши Сунак проведоха дълга среща в Белия дом, като обещаха, че ще работят в синхрон, докато светът се опитва да се адаптира към период на бързи икономически, политически и технологични промени. Президентът Джо Байдън настоя, че не оказва влияние върху Министерството на правосъдието и начина, по който то се справя с разследването по обвиненията за нерегламентираната работа с класифицирани документи на 45-ия президент Доналд Тръмп.

Никога не съм предлагал на Министерството на правосъдието какво да направи или да не направи във връзка с повдигането на обвинение.

Джо Байдън, президент на САЩ

Премиерът Сунак заяви, че двамата с президента Байдън са се договорили да работят заедно по въпросите за безопасността на изкуствения интелект. Общата им цел е да гарантират, че рисковете от използването на тази технология ще са сведени до минимум. Двамата лидери също потвърдиха ангажимента си да помагат на Украйна в отблъскването на продължаващата инвазия на Русия, като същевременно се договориха да засилят сътрудничеството в областта на чистата енергия.

Обединеното кралство се гордее с това, че стои плътно зад САЩ, които са най-големият участник във военната помощ в Украйна. Мисля, че е редно и други държави да се включат и да дадат своя принос. Имаме късмет, че Америка инвестира в европейската сигурност. Трябва да споделим тежестта заедно с вас. Затова разходите за отбрана в Обединеното кралство винаги са били над референтната стойност от 2% за НАТО. Те се увеличават и ние искаме да насърчим и другите държави членки на алианса да последват примера ни.

Риши Сунак, премиер на обединеното кралство

Сунак също така намекна, че министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс трябва да наследи напускащия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Неговият мандат начело на алианса изтича през септември. Столтенберг ще се срещне с Байдън във Вашингтон в понеделник, а лидерите на страните от НАТО ще се съберат в Литва на 11-12 юли за годишната си среща на върха.