Euronews Сега

Макрон и Сунак се договориха за миграцията и помощта за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франция и Великобритания отново говорят на един език – този на дипломацията. Британският премиер Риши Сунак бе в Париж, за да се срещне с френския президент Еманюел Макрон за първа такава среща на върха от 2018 г насам. Отношенията между двете страни се влошиха поради напрежението около Брекзит, но сега навлизат в по-топла фаза.

 

Искам да поздравя новия обрат в отношенията ни, както и желанието ви да се ангажирате с Европейския съюз, да ви поздравя за Уиндзорската рамка. Това е ново начало. Искаме да го продължим и да го използваме в подкрепа на Украйна, защото споделяме една визия и воля – Русия не може и не трябва да спечели тази война.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Двамата лидери се споразумяха по редица въпроси като борбата срещу незаконната миграция, засилването на съвместни отбранителни способности и помощта за Украйна.

 

Когато сигурността на нашия континент е застрашена, ние винаги ще бъдем в челните редици на отбраната му. Днес отиваме още по-далеч, за да укрепим нашето сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Съгласихме се да обучаваме украински морски пехотинци. Искаме да дадем на Украйна решаващо предимство на бойното поле и тя трябва да спечели войната.

Риши Сунак – премиер на Великобритания

Великобритания се съгласи да увеличи повече от два пъти финансирането за Франция, за да помогне за спирането на организираните престъпни групи за трафик на хора, действащи в Ламанша.

Съгласно споразумението Великобритания ще помогне за финансиране на център за задържане във Франция. Двете страни също така се съгласиха да изпратят служители от своите агенции за борба с престъпността в държави, през които минават маршрутите, предпочитани от трафикантите на хора. Макрон обаче отбеляза, че пълно споразумение по въпроса може да бъде договорено само на ниво ЕС.