Политика

Оставките на областни управители са знак за политическото разделение у нас, смята антрополог

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Оставките на всички областни управители е ясен знак за голямото политическо разделение, както в Народното събрание, така и между политическите сили и политическите актьори, като това включва и президента. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime антропологът д-р Мина Христова.

Ако проблемът със съставяне на правителство беше преодолян, сега следват множество други. Целта според мен е да бъде спъната работата на новото правителство, като идеята е да бъде париран целият политически процес от местната власт до Народното събрание, каза още Христова.

Президентът успя да натрупа изключително много позитивна енергия през последните години, макар че за последните месеци загуби част от нея. Няма да се изненадам да има собствен политически проект.

Любопитно в момента е, че цялото общество е насочено към политическата сфера – нещо, което ми се струва, че не се е случвало от много дълго време. Опитвам се да остана оптимист, че в крайна сметка ще има конституционна реформа. Винаги сме знаели, че политиката, както и правната система са много обвързани, но сега това много се вижда. Надявам се, че няма да има цялостен разпад, но вероятно дадени личности ще подлежат на наказания и на разследвания, допусна д-р Мина Христова. По думите ѝ това би могло да продължи в зависимост от мотивацията на засегнатите, но наяве ще излязат много неща, ще се разрушат и много взаимоотношения, за които обществеността не е имала представа.