Политика

Стефан Янев, БВ: Готвим се за предсрочни избори между местните и европейските

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не мисля, че изборът на Пеевски в конституционната комисия е персонален, а е по-скоро за квотата на партията.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на „Български възход“ Стефан Янев.

Опорочаването на съдебната реформа можем да го търсим в причинно-следствената връзка каква точно реформа си представяме и каква точно промяна в Конституцията. Там е големият проблем, защото няма достатъчно яснота какво разбираме под правосъдна и конституционна реформа. Трябва да изчакаме резултата от тази работа, за да преценим дали има успех, това, което се опитват да направят.

Двете коалиции, които са в основата на този кабинет и твърдят, че това между тях не е коалиция, преговарят от преди началото на Народното събрание. Самите те не могат да определят какъв е този кабинет – не е коалиционен, не е и експертен. Трябва да положим усилия да разберем какво означава управляващи в опозиция.

 

Заявките на кабинета, задачите, които те си представят, че ще изпълняват, все пак очакваме да ги видим в някаква управленска програма каквато те нямат. За тези два месеца преговори коалициите се разбраха, но програма няма. Бъдещето на този кабинет е неясно и нестабилно и не мисля, че той ще има 100 дни.

Скоро този кабинет ще бъде поставен под много сериозни въпроси какво точно прави и защо го прави. Ключът, който ще даде някаква насока е подготовката на бюджета. Основният въпрос е как този бюджет ще помага или ще пречи на българския бизнес.

Враждата между президента и кабинета не виждам до какво ще доведе. Днес оценките са едни, утре могат да бъдат други.

 

Имам притеснение за всеки министър, който изразява позиция, която не е пробългарска. Първостепенна задача на министър Тагарев е какво прави за Българската армия и въоръжените сили, а не да разглежда Българската армия като логистичен придатък на други армии.

Ще видим каква стъпка ще извоюва военният министър по отношение на военния бюджет. Когато имаме война близо до нашата граница, първостепенната ни задача е да укрепваме собствените си въоръжени сили. Това, което беше вече дадено на Украйна трябва да бъде възстановено. Ако няма сериозно нарастване на военния бюджет означава, че този министър не си е свършил работата.

Готвим се за предсрочни избори между местните и европейските.

Еврозоната и Шенген не са важни стратегически цели, това са инструменти.

Вижте цялото интервю във видеото.