Политика

Стефан Янев, „Български възход“: За да има правителство, е нужна коалиция

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случващото се на политическото поле трябва да бъде ясно, прозрачно и разбираемо за всички. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria председателят на партия "Български възход" Стефан Янев. Конструкцията, с която едно мнозинство може да бъде в основата на излъчване на правителство се базира на коалиционно споразумение, категоричен бе той.

България се намира в политическа криза през последните две години, която се характеризира с противопоставяне в политическото говорене. Противопоставянето има смисъл дотолкова, доколкото избирателите биха могли да разграничат тезите на различните политически сили.

Обществото разбира позицията на „Български възход“ по отношение на войната в Украйна. Нямаме нищо против да се помага на жертвата в този конфликт, но с възможностите на българската армия и индустрия. Това обаче трябва да се случва със запазване на достатъчен капацитет за собствената ни отбрана, каза Янев. Решението за помощ към Украйна доведе и до друго важно такова, а именно - всяко едно оръжие, което излиза от инвентара на българската армия трябва да бъде заменено с ново. Това може да се случи чрез триъгълни сделки, с помощ от съюзниците ни от НАТО и ЕС или от държавния бюджет, уточни Янев. Целта обаче е да се задържи капацитета на българската армия.

По отношение на цените на хранителните стоки у нас Янев посочи, че държавата има достатъчно контролни органи, чрез които е в състояние да оказва влияние, особено в секторите, където се предполага, че се сформират картели. Необходими са и други инициативи, които да подпомогнат малкия и средния бизнес. Сред тези механизми би могъл да е регионален принцип на пласиране на българските плодове и зеленчуци – в търговската мрежа да се продават продукти, произведени на не повече от 100 километра разстояние.

Повече вижте във видеото: