Политика

Безпрецедентно и демонстративно: Всички областни управители подадоха оставки (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Всички областни управители, назначени от служебното правителство, подадоха оставката си едновременно в днешния ден. Това потвърдиха от правителствената пресслужба.

Синхронът в действията на губернаторите е безпрецедентен и създава впечатление за координирана и демонстративна акция. Вълната от оставки започна още сутринта и приключи около 16 часа с оставките на всички областни.

Малко преди 12 часа от правителството дадоха да се разбере, че също оценяват случващото се като умишлено възпрепятстване на институциите и дезертиране от изпълнение на функциите им. 

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт. Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт", се казва в изпратената до медиите позиция на кабинета. Оттам заявиха, че постъпилите заявления ще бъдат разгледани поетапно и правителството ще вземе решение за всяко едно своевременно.

"Дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си", заявиха още от МС.

Обичайна практика е ново правителство да назначи свои областни управители след избирането си. Докато настъпи този момент обаче традицията повелява старите губернатори да продължават с изпълнението на задълженията си. 

Миналия вторник по време на предаването на властта в Министерски съвет стана ясно, че кабинетът "Донев" е освободил всички зам.-министри, което бе определено от новия премиер акад. Николай Денков като "саботаж". 

Голяма част от губернаторите днес се оттеглиха с политически мотиви. Ето някои от тях: 

С писмо до Министерски съвет областният управител на Добрич Здравко Здравков заявява:

„Изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“.

Като основен мотив Кристина Сидорова, областен управител на Габрово, посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, казва тя. 

Областният управител на Варна Марио Смърков уточни, че оставката му е свързана с изявленията, предизвикани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за автомобили. Той припомни, че алеята всъщност е улица според документите на Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство и като такава трябва да бъде достъпна за движение на коли.

Светослав Славчев, областният управител на Ловеч посочи, че е редно служебните областни управители да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото правителство.
„Има много неща, които съм свършил в моя мандат. Ще ги предам на следващия областен управител и поставя наболели проблеми, които трябва да се решат“. 

В мотивите си за напускане областният управител на Пловдив Ангел Стоев посочва, че дава възможност да бъде назначен човек, който да има необходимите умения и да е готов да следва политиката на партиите, които са излъчили правителство.

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков: „Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“. 

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков: "Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип".

Областният управител на Хасково: "Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти". 

Областният управител на София област Радослав Стойчев съобщи, че неговите действия са изчерпани с прекратяване на правомощията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев.

Областният управител на Монтана Валери Димитров и заместникът му Кирил Делев са подали оставки.  „Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, твърди Димитров.

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова също подаде оставка със заявление до Министерски съвет. Като основен мотив се посочва, че всяко правителство е редно да формира свой екип, което да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерски съвет. „В мотивите ми няма нищо лично, напротив - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза".