Европа

Опустошителни последици за 10 години се очакват след взрива на язовира в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Южна Украйна продължават масовите евакуации след разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, което доведе до наводнение на много места по поречието на река Днепър. Ситуацията е най-тежка в херсонския район "Корабелни". Нивото на водата се е покачило с 4 метра, над хиляда къщи са наводнение.

Има опасност над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Досега са наводнени 24 населени места в Украйна, заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко. Всички 300 животни в зоопарка на град Нова Каховка са загинали, а руските военни са направили невъзможно евакуирането на животните, разказа директорът. Докато руският обстрел отеква над главите им, украинците са принудени да бягат от селата.

И българските експерти потвърждават апокалипсиса, който ще последва след взрива на язовирната стена. Застрашени са посевите и селскостопанските животни, както и запасите от питейна вода и комуникациите.

Това е събитие, което ще има много дълги последици и за земеделието, и за риболова, и за местната инфраструктура, като сигурност дори. Залетите площи предизвикаха взривове на минни полета, които руските окупационни власти поставиха и на двата бряга на река Днепър. Имаме проблем с електропреностната мрежа, която е много силно засегната.

Руслан Трад - експерт по сигурност

Наводненията ще продължат с дни. Разрушена е и електроцентралата в близост до язовира, което е нанесло сериозни щети на електроснабдяването в района. Язовирът ще бъде напълно източен след 4 дни, като ще бъдат наводнени 37 населени места.

Спасяването на хората, попаднали в капана на наводнения район, и изхранването на тези, които бягат от околността, е огромно логистично и финансово бреме.

Възможно е земеделски земи в южна Украйна да се превърнат в пустиня в резултат на наводненията. Според украински експерт последиците от експлозията на язовир "Нова Каховка" ще се усещат десетилетия наред.

Какво означава Каховското море или този язовир - това са 64 хил. кв. км. Всичко това ще се изсипе надолу и ще залее южна Украйна. Това означава, че близкото десетилете, това е най-млакото - Херонската област, която даваше най-много реколта - зърно и други селскостопански култури - имаме реално пустиня. защото в близко време, за да се възстановят системите за поливане, защото там само с поливане става. Аз съм бил в тези области и там без вода не може да се ражда нищо.

проф. Михаил Станчев - преподавател в Харковския университет

След наводнението районът трябва да бъде обеззаразен, за да се предотвратят епидемии и да се възстанови естествената среда. Повечето кладенци и естествени водоизточници няма да могат да се използват известно време поради риск от замърсяване.

Екологичното възстановяване може да отнеме десетилетия и природните щети не могат да бъдат оценени.