Политика

Превозвачи напуснаха срещата с Петков: Държавата не е на премиера

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
9383476 Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи. Снимка: БГНЕС

Бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър-председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва какво се случва и ако на нас не ни харесва това, можем да станем да си тръгнем. Ние това и направихме. Това каза Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи, предаде БГНЕС.

Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя, България не е на „Продължаваме промяната“. България не е на нито един министър. България е на всички нас, българските граждани, които сме гласували и сме дали гласа си за тези хора. Така че това, което се случва в момента, крайното неуважение към нашия бранш, крайното неуважение към български граждани. Фактът, че министър-председателят, има и запис, можете да го видите, може да си позволи да каже: "Ако не ви харесва, станете и напуснете. Вратата е там", е скандално.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи

Премиерът Кирил Петков е отказал да бъде намален акцизът на горивата, позовавайки се на европейска директива, което обаче се оспорва от превозвачите, които цитират писмо от страна на Европейската комисия.

Това, което следва след провалената среща е, че от 10-ти май превозвачите започват протести. Предварително беше насрочен протест на 18-ти май, който ще се състои, но няма да се изчака до тази дата, така че още от 10-ти май се започва, вероятно с блокади, но това ще бъде уточнено малко по-късно, посочиха превозваческите фирми от транспортния бранш.

Основните искания на превозвачите са: отпадане на биодобавката на горивата, връщане на 50% от акциза за период от 6 месеца и да не се разширява обхвата на тол таксите. В края на миналия месец те вече излизаха на протест, както в столицата, така и в страната.

В началото на февруари регионалният министър Гроздан Караджов разпореди пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ до 31 декември 2021 г. За одита той съобщи на среща именно с българските превозвачи, целта на която, според министерството, е да постави началото на дискусията с всички заинтересовани страни преди да се правят каквито и да е стъпки за промяна в обхвата и цените на тол системата. 

Ще назначим детайлна ревизия. Има много проблеми – начина на работа с вас, договорите с външните изпълнители, посредниците, компенсаторните такси.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството