Икономика

Енергийният министър: Споразумяхме се българо-сръбската газова връзка

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9383173 Министърът на енергетиката Александър Николов. Снимка: БГНЕС

Енергийната сигурност събра министри от Югоизточна Европа на едно място в София. На форум в столицата те обсъждат доставките на газ.

Целта на днешната регионалната министерската кръгла маса в София, посветена на сътрудничеството за енергийна сигурност, е да се намерят решения на съществуващите проблеми последните няколко седмици, заяви енергийният министър Александър Николов.

 

Това, за което се работи, е разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на "Булгартрансгаз" относно изграждането на българо-сръбската газова връзка. Относно търговията с природен газ, "Булгаргаз" и гръцката компания "ДЕПА" ще работят заедно за по-добро развитие на съществуващите капацитети от терминала на остров Ревитуса, както и за търсене на възможности за общи доставки в целия регион.

Александър Николов, министър на енергетиката

Поради това, че в края на април доста рязко се промени миксът и доста алтернативни решения трябваше да се случат, се търси балансът, за да няма ценови промени драстични в предложението на Булгаргаз към КЕВР, обясни още Николов.

 

"Относно свързването на база електроенергия системните оператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат съответните документи, които ще дадат възможност за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности. А новите мощности за електроенергия ще дадат възможност за потенциално намаляване на зависимостта от природен газ в региона", каза още той и уточни, че повечето решения, които се обсъждат, са средносрочни към дългосрочни.

На въпрос дали ще искаме отсрочка от Европейската комисия, ако се стигне до очакваното решение за спирането на нефта от Русия, ресорният министър беше категоричен, че позицията на България относно нефта е ясна и със сигурност ще искаме отсрочка. "Работата на Лукойл и начинът, по който могат да намерят алтернативни решения в зависимост от решенията и търсим и вътрешни решения, така че да няма рискове за рафинерията и производството да продължи", допълни той.