Euronews Сега

Световните медии коментират политическата криза в България и ветото за Северна Македония

От Euronews България Euronews България

Падането на правителството на Кирил Петков и политическите сътресения в страната, са широко коментирани от световните медии. Те определят свалянето на кабинета само 6 месеца след формирането му, като прецедент в най-новата история на България. Тежката ситуация хвърля страната в нов прилив на политически сътресения и очаквания за четвърти избори от април миналата година насам.

Политически трус в България след свалянето на правителството, коментира „Франс прес“. Само 6 месеца след съставянето на коалиционното правителство в България, то падна, което се случва за първи път в страната и доведе до нови политически сътресения и вероятност от предсрочни парламентарни избори. Според анализатори, обаче, няма гаранция, че още един парламентарен вот в страната, която миналата година премина през три такива избора, ще сложи край на политическата нестабилност, коментира Агенцията.

Българското правителство на премиера Кирил Петков падна при вот на недоверие в парламента, което хвърли страната в политически трусове на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация, твърди в коментар „Ройтерс“. Анализатори прогнозират, че едно ново правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия. Сега страната е изправена пред вероятно четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете ѝ да приеме еврото през 2024 г. Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси дезертьори от депутатите в парламента, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори, коментира Ройтерс.

Политически сътресения на фона на войната в Украйна и нарастваща инфлация, пише в свой анализ британският в. "Гардиън". Политическата несигурност може да попречи на усилията на България да осигури сигурни доставки на природен газ. Москва прекъсна доставките на газ за страната след като София отказа да плаща за него в рубли.

Българският премиер Кирил Петков хвърли вината върху Русия и влиятелната мафия в страната си, след като правителството му загуби вота на недоверие, коментира „Политико“. Според него руския посланик в София е упражнила влиянието си върху отстраняването му чрез депутати от крайнодясната партия "Възраждане". Страната ще бъде изправена пред четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. Насам.

„Financial times“ пише свой анализ - Рязък завой в политиката на България дава надежди за разширяване на Европейския съюз. Основната опозиционна партия в България вече обяви, че ще подкрепи премахването на ветото на страната върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, което може да предвещава значителен пробив в процеса на разширяването на блока в Западните Балкани. ГЕРБ и правителството се скараха дали Министерският съвет или Народното събрание трябва да поемат инициативата за вдигане на ветото. След успешния вот на недоверие на правителството на Петков, обаче, позицията по вдигане на ветото остава неясна, допълва изданието. 

„Balkan insight“ коментира, че вотът на недоверие, който свали правителството на България, хвърля страната в политическа несигурност. Вотът на недоверие дойде като логично развитие след постоянната загуба на мнозинство от правителството в парламента, коментира агенцията. Последното политическо развитие отключи проправителствени протести в България, където мнозина се опасяват, че новите избори ще доведат до по-висока избирателна активност за националистическите партии или завръщане на бившия премиер Борисов, пише агенцията.