Политика

Правителството на Кирил Петков падна след първия в историята на страната успешен вот на недоверие (хронология)

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Vot снимка: БГНЕС

През последните две седмици станахме свидетели на напрегната политическа обстановка, началото на която бе поставено от лидера на “Има такъв народ” – Слави Трифонов, който обяви, че напуска управляващата коалиция. Последваха реакции от всички политически сили, а от ГЕРБ поискаха вот на недоверие към правителството. Преломен момент в отношенията между коалиционните партньори се оказа темата “Северна Македония” и позицията на българската страна във връзка с преговорите за присъединяването на южната ни съседка към ЕС.

 

„Доброволно излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония”.

Слави Трифонов, лидер на ИТН

Скоро след това министрите на регионалното развитие Гроздан Караджов и на външните работи - Теодора Генчовска от ИТН напуснаха постовете си. Трифонов критикува също финансовата политика на правителството и действията на вицепремиера Асен Василев. След решението на ИТН да напусне коалицията последваха редица политически реакции, стигна се и до разцепление на партията. Шест депутата решиха да се отцепят от ИТН – Кирил Симеонов, Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Георги Георгиев. Според Радостин Василев Северна Македония е само формалният повод, а истинската причина за напускането на ИТН са накърнени финансови интереси. Областни структури на партията на Трифонов също се разпаднаха – в Плевен и Враца.

“Не можах да поставя моите разбирания за честност, справедливост и ценност над разбиранията на мафията. Аз предпочетох да застана на страната на моя народ.”

Радостин Василев, депутат, напуснал ИТН

Политическите действия и реакции в последните дни се случват на фона на голям брой демонстрации в подкрепа на правителството и протести против него около Народното събрание.

"България без задкулисие, означава всички, които искат да участват в управлението, да застанат отпред. Ние не дойдохме само с идеята за изчистване на България от мафията и втората стъпка е създаване на истински институции".

Министър-председателят Кирил Петков по време на демонстрация в подкрепа на правителството пред НС

Дебатите за вота на недоверие продължиха часове наред, а 24 часа след приключването им вотът реши – кабинетът “Петков” пада със 123 гласа “за”. В деня на гласуването пространството около Народното събрание бе изпълнено с хора, протестиращи срещу правителството, както и с такива, дошли в негова подкрепа. Част от политиците излязоха при протестиращите. Не се стигна до сериозно напрежение по време на демонстрациите.

“Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова”.

Кирил Петков след решението на Народното събрание

Продължават обаче споровете за българската позиция по казуса “Северна Македония”, а работата на НС е блокирана вече в два поредни дни след липса на кворум. В резултат на тези действия не може да бъде избран нов председател на НС и не могат да се гласуват важни за страната решения. Утре е денят за парламентарен контрол, предстои да разберем дали ще се събере кворум или отново повече от половината депутати няма да се регистрират.

След успешния вот на недоверие следва опит за съставяне на нов кабинет в рамките на същото Народно събрание с мандат на “Продължаваме промяната”. Кирил Петков потвърди, че ще предложи вариант на кабинет, като в основния си състав сегашният ще бъде запазен. Ако не успеят да сформират нов кабинет, мандатът ще бъде връчен на следващата по големина партия - ГЕРБ. В случай, че и те не успеят да съставят правителство, мандатът се връчва на партия по решение на президента Румен Радев. Ако и този опит за съставяне на правителство е неуспешен, следва назначаването на служебно правителство от президента, разпускане на 47-ото Народно събрание и определяне на дата за предсрочни парламентарни избори, вероятно през есента.