България

Петков: Президентът да свика КСНС за Северна Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Kiril Petkov Кирил Петков Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков призова президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради преговорите между България и Северна Македония.

В специално обръщение министър-председателят посочва, че Министерството на външните работи е готово да представи доклад пред държавния глава и представители на службите за резултатите от разговорите между София и Скопие. 

Министър-председателят подчерта, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица.

Кирил Петков, министър-председател

Кирил Петков потвърди, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава – българския парламент.

 

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори.

Кирил Петков, министър-председател

Междувременно във видеото премиерът припомни, че през миналата седмица правителството представи своя план за справяне с инфлацията. 
"В този план ние продължаваме да подкрепяме по-ниските цени на тока и газа, намаляване на цените на горивата по бензиностанциите, съществено увеличение на пенсиите, както и намаляване на данъчното бреме за работещите родители и премахване на ДДС ставката за хляба", изброи Петков и допълни, че всичко това е с грижа за българските граждани. 
"Правителството ще продължи да работи всеки ден за овладяването на тази световна криза. Упреците, че помощта за най-затруднените български граждани ще увеличи инфлацията, са цинизъм, особено когато са изречени от опозиционни депутати, чиито доходи са с над 10 пъти по-високи от тези на хората, които наистина имат остра нужда от подкрепа", каза още министър-председателят Кирил Петков.