Политика

Политолог: „Възраждане“ расте, но няма да може да състави правителство

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Може би ще бъдем свидетели на дебати за кабинет на малцинството, най-вероятно с третия мандат. От гледна точна на разпределението на силите в Народното събрание не очаквам да се състави правителство.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria политологът Яница Петкова. Според нея по-вероятният сценарии е да отидем на предсрочни избори. За фрагментирането на следващото Народно събрание всичко зависи от поведението на партиите преди изборите. През последните месеци сме свидетели на много остра конфронтация, която доста често се основава на лични нападки и обиди, на скандали. Което отблъсква голяма част от обществото и избирателите. Те са уморени от това поведение на политическия елит, каза политологът.

 

Ако продължи да се поляризира политическият дебат в страната, процентите на „Възраждане“ може да пораснат още. Партията има потенциал да расте. Но дори и да повишат процента си, едва ли ще могат да съставят правителство. Може би пак ще са в политическа изолация, прогнозира Петкова.

По думите й, новата партия на Стефан Янев се очакваше да изяде от избирателите на БСП, но в последните дни той не беше много активен. Всичко зависи от неговото поведение преди изборите.