Политика

Проф. Кръстева: Ясно беше, че ИТН са троянски кон, вероятно на ДПС

От Георги Колев Георги Колев Редактор

 

Изненадата е, че този разпад в коалицията се случи толкова късно, цели 191 дни след началото на коалицията. Още от самото начало беше ясно, че ИТН са троянски кон, най-вероятно на ДПС, чиято цел беше да свали коалицията.

Това коментира пред Euronews Bulgaria политологът проф. Анна Кръстева. Живеем в един театър на абсурда по всички линии, каза още тя.

Управляващото до вчера мнозинство не беше изненадано от резултата на вота на недоверие вчера. Тоест те имат някакви предварителни информации и анализи как може да се развие ситуацията, пък каза социологът Петко Петков по повод ходовете пред управляващите след вота на недоверие.

Спрямо тази ситуация предсрочните избори изглеждат по-реалистични, защото трудно депутати, които са подкрепили вота на недоверие ще гласуват за ново правителство с мандат на продължаваме промяната.

С качеството, което предлагат българските депутати на евентуалните избори на есен ще вървим към още по-ниска избирателна активност. Българското общество се разделя на три подгрупи като политически нагласи. Едната част са новата вълна и енергия, която очаква нещо ново. Втората част са привържениците на „Възраждане“, на БСП, на ДПС, ГЕРБ, които биха се опитали чрез ресурсите, с които разполагат да реализират определени политики. Третата колона, най-многобройна са хората, които не виждат представителство в сегашните политически партии и не отиват да гласуват. Те стават все по-вече за съжаление, допълни Петков.