Общество

Свиневъди: Предстои скок в цената на свинското, на първо място сме по спад на производството

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„За една година цената на трупното месо се е повишила с около 40%, но разходите за производство са се покачили с над 70%.“

Това каза в „Добро утро, Европа“ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

„През цялата пандемия цената беше по-евтина, дори понякога от доматите и краставиците. Това се дължи на един процес, започнал през 2019 г. Има няколко фактора. Единият от тях е африканската чума по свинете“, обясни експертът.

В Европа има свръхпроизводство на свинско месо и е нетен износител. Имаше достатъчно налични количества, но след появата на африканската чума износът за Китай беше ограничен, както и за другите континенти, в резултат на което се получи един срив на цената, тъй като голямо количество месо остана на европейския пазар.

„Другата причина е кризата в Украйна. Цените се повишиха изключително много като разходи и това доведе до намаляване на производството особено през миналата година на свине свине майки и се намали броя на закланите животни в Европа, което обуслови увеличаване цената на свинското месо“, коментира Михайлов.

Определено тенденцията е за плавно повишаване на тази цена, тъй като тя трябва да достигне своето равновесие – разходи спрямо приходи.

Експертът посочи, че за миналата година ние сме на първо място по спад на производството на свинско месо в ЕС – с 26%.

„Вносът поскъпва, ако не направим необходимото да увеличим производството, не ни чака нищо добро“, предупреди Михайлов.

Той добави, че произвеждаме само 40% от месото, което консумираме.

Нашето месо е по-скъпо от това в други европейски държави, тъй като за разлика от западните страни при нас кооперативите все още не са развити, каза още Михайлов.

Той обаче не се наема да прогнозира с колко точно ще се повиши цената на свинското месо.

Целия разговор вижте във видеото: