Общество

Доц. Виктор Йоцов: До края на годината инфлацията ще остане над 10%

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Очакваме един процес на дезинфлация, което означава намаляване на темповете на инфлацията. Миналата година ако беше 16%, сега очакваме да спадне докъм 10%, догодина към 5% и така с надежда до края на прогнозния период – пред 2025 г. инфлацията вече да влезе в рамките на това, което беше преди кризата с Ковид, т.е. около 2-3%.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

На този етап проблемът с дълга е по-скоро символичен, тъй като сме все още на нива от под 30% към БВП, но темповете на нарастване са притеснителни, посочва доц. Йоцов.

Според експерта се намираме в безпрецедентна ситуация – достигнали сме лимита на дълга за тази година, а без бюджет не можем да теглим нов. Има опасност да се стигне до ситуация, в която няма пари за пенсии и заплати на държавните служители, предупреди той.

Според него ситуацията с дефицита е поправима, но са необходими конкретни мерки. Трябва да се започне от съкращаването на разходите и най-вече на средствата за капиталови разходи. Заложени са твърде големи инвестиции, които няма да се реализират, смята експертът.

Целия разговор вижте във видеото.