Общество

Експерт прогнозира поскъпване на водата заради нова директива

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Водата в България може да поскъпне заради нова директива, която налага повече инвестиции в качеството. Това прогнозира в студиото на Euronews Bulgaria Иван Иванов, председател на сдружение "Българска асоциация по водите", в Световния ден на водата. 

"Директивата поставя по-високи цели, а ние като че ли не сме подготвени за тях. Ще трябва да се направят инвестиции в подобряване, реконструкция на пречиствателните станции, както и изследване и анализ на допълнителни вещества, което донякъде може да оскъпи услугата", обясни Иванов. Той обаче подчерта, че и на този етап качеството на питейната вода е достатъчно добро. 

Ето какво още каза Иван Иванов:

Ако следваме логиката, трябва да очакваме засушаване. Факт е, че тази година имаше по-малко валежи от сняг, респективно водните ресурси са по-малко. Сега влизаме в сезона на снеготопенето, което води до напълване на язовирите.

Последната справка, която прегледах, показва, че язовирите са на сравнително добри нива. Но това не трябва да ни успокоява. Идва лятото – вероятно както всяко лято, много населени места ще останат на режим, а може и въобще на безводие.

Не само във Франция, а в Испания, в Португалия – това са южни държави, които имат системни проблеми с водоснабдяването. Те си решават проблемите малко по-стратегически. Но за пръв път, в този сезон, се налага в Централна и Южна Франция да се въведе режим на водоснабдяването. Което трябва да е сигнал и за нас.

Ако има хора, които отричат климатичните изменения – моите наблюдения, моето вътрешно убеждение е, че има такива, и трябва да мислим в перспектива, така че да осигурим водния ресурс дългосрочно да достига до всички, постоянно.

 

Цялото интервю вижте във видеото.