Общество

Животновъди: Продаваме месо на занижени цени

От Euronews България Euronews България

До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да стигне цената на агнешкото по празниците. Това прогнозират животновъди. В момента то се продава за 11- 12 лева.

Във фермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се отглеждат 950 говеда и над 1000 овце. В момента има 800 агнета, като кампанията по изкупуването им от търговци не е започнала. Една от причините е внос на агнешко от Северна Македония.

С всяка измината година пазарът почва все по-къс, в момента още не е тръгнал пазара а вече има внесени македонски агнета и с колегите се опасяваме, че това ще натисне цената надолу. Но тази стока много трудно може да се провери в какво състояние е, рискът е голям, докато нас ни проверяват постоянно и ние гарантираме за качествата.. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец.

Георги Тончев, животновъд

Продукцията се оскъпява най-вече заради разходите за фураж и за труд. Отделно, овцевъдството у нас не се субсидира, за разлика от другите държави в ЕС и извън него.

„В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 лева продаваме на себестойност! А те продавайки, вътрешности, дробчета, сърца, бутчета…като цяло може да излезе 21-22 лева в магазина. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец“, подчерта Тончев.

В магазинната мрежа във Велико Търново все още не с предлага прясно агнешко. Целогодишно може да се намери във фирмените магазини на голям месопреработвател от Свищов, който зарежда с агнешко цяла Северна България.

През последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Заради намалено търсене, през последните години търговците зареждат малки количества в дните преди празниците. В бранша очакват цената на килограм агнешко, живо тегло да се повиши до 14 лева, а в магазините по празниците - до 30 лева за килограм.