Общество

Цените в София и Пловдив, или какво можем да си купим с една средна заплата?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Проверяваме колко пари ще похарчим за едни и същи продукти в София със средна заплата 1900 лева. И колко ще ни струват тези продукти в Пловдив със средна заплата от 1200 лева.

Тръгваме по магазините. В София пазарувахме в малък квартален магазин. А в Пловдив - в голяма верига супермаркети. Списъкът ни за пазаруване включваше основни продукти от потребителската кошница: Хляб, 6 яйца, 200 грама пилешки пържоли, кашкавал, кисело мляко, олио и 200 грама мандарини.

Отиваме към касата за плащане.

А равносметката - в Пловдив платихме 27 лева и 16 стотинки, а в София - 31, 60. Едни и същи стоки - близо 5 лева разлика.

Инфацията тежи на джоба и на столичани, и на пловдивчани. Силви взима под средната заплата от 1900 лева за София. Докато цените растат, доходите ѝ са замразени.

„Месото определено е поскъпнало много. Особено сухите мезета, определено много са поскъпнали“, казва тя.

Любо също живее с по-ниски от средните 1200 лева за Пловдив. Казва, че за един плик с основни продукти, не може да похарчи по-малко от 50 лева.

„И от зеленчуците, особено млечните продукти. При тях цените хвърчат нагоре“, споделя той.

Заради продължителното шоково поскъпване в цялата страна хората единственият избор на хората е да се лишават.

„Тези продукти млечните, като маскарпонето и други видове различни кашкавали, човек се ограничава“, продължава Силви.

„Основното, което купуваме, хайде да не е ежедневно, поне ежедневно това са продуктите, които си вървят нагоре цените“, казва Любо.

„Все още не се лишаваме, но може би ще дойде такъв момент“, не крие Дани Лулкина.

Според икономисти инфлационните процеси у нас зависят от събития отвъд границите на България. А прогнозата и за тази година не е много добра. Можем да очакваме поскъпване поне до есента, а за да се подобри иконимическата ситуация у нас е много важно какви политики ще проведе следващото правителство.

„Където няма политическа стабилност, каквато няма и в България в момента може да наблюдаваме и икономическа такава, въпреки че Българската икономика въпреки кризата, въпреки пандемията и въпреки войната се държи що годе стабилно“, уточнява икономистът Георги Найденов.

По последни данни на НСИ в София средната заплата за последната година е нараснала с 10%. В градът на тепетата увеличението е с 12% за 2022 година. А за 2023 хората си пожелават...

„Да бъдат малко по-ниски, ама не знам дали ще се случи това“, завършва Дани.