Икономика

Защо цените продължават да се покачват?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

15,3% е средногодишната инфлация за декември 2022 г., според Националния статистически институт. Най-голям е ръстът при краставиците и яйцата, като яйцата за последната година са поскъпнали със 76%. Има ли разминаване в цените между производители и търговци – вижте в проверката на Анелия Джамбазка.

Цената на яйцата в България, е на път да достигне стойностите в Европейския съюз, сочат данните на Държавната комисия на стоковите борси и тържищата. От 0,19 лв. за цена на едро през 2021 г., до 0,40 лв. в началото на тази година. Освен крайната цена в магазина, ръст има и в разходите за производство, каза за Euronews Bulgaria Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите.

"През последната година действително поскъпнаха. В ЕС за година са поскъпнали с 67%, а в България със 76%", коментира Гълъбов.

Според Сдружението за модерна търговия и друг фактор повлиява цената на яйцата, а именно птичия грип в някои страни, който нанася загуби за бранша.

"ДДС трябва да бъде по цялата верига", убеден е Богомил Николов от Българска национална асоциация „Активни потребители“.

"Потребителите в Полша плащат 3% ДДС, а в Германия 9%", посочва Ивайло Гълъбов.

Според бранша на птицевъдите съмнение за манипулация в крайната цена на яйцата не може да има:

Немислим е картел между хранителните вериги... Ние сме притеснени от поскъпването, защото нашият бизнес печели от оборот, а не от цена.

Ивайло Гълъбов – председател на УС на Съюза на птицевъдите в България

Според данните на Националния статистически институт краставиците са поскъпнали с 26% през декември. С над 3% са се увеличили стоки като лук и газирани напитки, а с между 2% и 3% са поскъпнали месото, прясното мляко и маргарина. Поскъпват също картофи, праз, сирене и хляб „Добруджа“. Според „Активни потребители“, хората трудно ще се справят с инфлацията, ако доходите им не бъдат увеличени.

 

Индексиране на доходите спрямо инфлацията.

Богомил Николов - Българска национална асоциация „Активни потребители“

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.