Икономика

Експерт: Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо спрямо тези на употребяваните

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За миналата година в България сегментът на електрическите автомобили се е удвоил, което е близо 1000 автомобила. Лошото е, че е далеч от нивата на другите държави в ЕС, които имат средно 15-20% дял на електрическите автомобили.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria председателят на УС на Асоциацията на автомобилните производители у нас Александър Костадинов.

„В Европа почти няма страна в която да няма финансови стимули за покупка на ел. автомобил. Ако не броим нас, такива тук липсват освен свободното паркиране в зоните, ако намерите място“, посочи експертът.

Той посъветва желаещите да си купят нова кола да си заделят буфер от време докато тя дойде.

Потребителите у нас все повече се ориентират към SUV автомобилите. Това, което е притеснително за нас като индустрия е липсата на средна класа. Масовата покупка за семейни нужди.

По думите на експерта цените на някои автомобили вървят нагоре, защото има ограничен капацитет на производство на производителите.

„Липсата на чипове и инфлацията на част от компонентите. Този проблем няма да бъде решен до края на 2023 година“, прогнозира той.

Автомобилите не просто са станали по-скъпи. Автомобилите са станали с повече от стандартно оборудване от когато и да е било, подчерта Костадинов.

За съжаление над 75% от автопарка у нас е над 15 годишен. България е на последно място в ЕС по този параметър. Това разбира се има обяснение в нашата покупателна способност.

„Не по-малко важно е, че у нас липсват каквито и да е регулации за вноса на употребявани автомобили. Затова и се затрупваме от автомобили всеки ден, които са морално остарели“, отбеляза Костадинов.

По думите му те са изхвърлени и живеят 4-ти, 5-ти и 6-ти живот в България. Една част от тях вече не са допустими да бъдат легално управлявани на територията на ЕС.

„Само съм чувал легенди как такива коли се купуват от места за скрап, закърпват се и се продават у нас“, добави той.

Според експерта пазарът на нови автомобили през изминалата година у нас има ръст с 7%, но спрямо съседните страни имаме много по-малко хора, които карат нови автомобили.

Целия разговор вижте във видеото.