Свят

Повишаването на заплатите изостава драстично от ръста на цените

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Работниците по света понасят двоен удар в момента: инфлацията води до намаляване на реалните им заплати, данъците върху трудовата дейност се увеличават. Това сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в който се констатира загуба на покупателна способност в 35 от 38-те държави-членки.

Според Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската централна банка влошава ситуацията, като вдига лихвите.

 

Повишаването на лихвените проценти и грешно решение. Ще засегне по-тежко работещите хора и семействата. Много семейства имат потребителски заеми, а виждаме и тенденция все повече хора да използват кредитните си карти за погасяване на сметки за комунални и други услуги. Ако след това вдигнем лихвите, прикриваме трудна ситуация, с която е невъзможно да се справим.

Естер Линч – заместник-генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите

През изминалата година увеличението на цените на жилищата, комуналните услуги, транспорта и храните е било от три до четири пъти по-високо от ръста на заплатите.

Общата инфлация в ЕС е 9.2%, докато средният ръст на заплатите е само 4.4%.

Европейският комисар по заетостта и социалните права заяви пред Euronews, че не е необходим нов финансов инструмент за борба с кризата.

Николас Шмит защитава поддържането на целева подкрепа за най-уязвимите семейства и мерки срещу нелоялните практики в някои сектори.

 

Имаме липса на конкуренция в някои сектори, имаме допълнителни печалби. Тези компании се аргументират, че има инфлация и затова вдигат цените. Точно с това трябва да се борим. Може да стане чрез засилване на конкуренцията на различни пазари.

Николас Шмит – еврокомисар по заетостта и социалните права

Миналия септември беше приет временен данък върху свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи и търгуващи с изкопаеми горива. Синдикатите настояват ЕС да разшири обхвата на тази мярка и в други сектори на икономиката. 

‚Действията, които трябва да се предприемат, са увеличение на данъците върху допълнителните печалби, защото много компании удвоиха печалбите си през 2022 г, без данъците им да бъдат увеличени“, каза още Линч.

В доклада си Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреждава, че "двойният удар" ще засегне предимно семействата с деца, особено онези с по-ниски доходи.

Изводът е, че данъчните облекчения не са напълно адаптирани спрямо инфлацията.