Euronews Сега

Започна обучението на медиците, които ще оказват спешна помощ по въздух

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

В базата на Военномедицинската академия ще се обучават лекарите и медицинските специалисти от цялата страна, които ще работят с новите хеликоптери.

Христина Иванова е сред 50-те лекари и медицински специалисти, които се обучават, за да оказват спешна медицинска помощ по въздух. От 25 години работи в спешна помощ - Панагюрище. Вече е готова да слезе от линейката и да се качи на хеликоптер.

Христина разказва, че не приема включването си в екипа на медиците, които ще работят в новозакупените хеликоптери като жертва, а като предизвикателство. Не се страхува да лети, защото според нея, ако човек е напълно ангажиран с това, което прави, напълно забравя къде точно се намира - дали на земята или във въздуха. "Поне в линейката е така", казва Христина.

Голяма част от медиците са от малки населени места. В името на професията са готови да оставят семействата си, за да спасяват животи по въздух.

Трябва да съществува това за медицината и трябва да се развива в България така, както и в другите страни. Такава ни е професията. Дали сме на работа по спешност в града, в който работим или сме на друго място - тази професия сме избрали.

Таня Гецковска, медицинска сестра от Враца

Те вече са се запознали и с цялата апаратура, която ще се намира на борда на хеликоптерите. 

Медиците се обучават на най-високотехнологичния ни манекен. Може практически да симулираме всякакви наранявания, всякакви състояния на организма.

доц. Ахмед Неджиб, д-р по химия и медицина във ВМА

През месец юни ще пристигнат първите вертолети, които са наети за обучението на специалистите.

В кабинката на италианския хеликоптер "Леонардо", който ще пристигне у нас към края на годината, има място за трима медицински специалисти. Мястото за пациента може да бъде и в напълно легнало положение.

Междувременно Министерството на здравеопазването продължава и изграждането на нужната инфраструктура в спешни центрове в страната.

Не си представяйте, че само като дойдат два хеликоптера и ние сме готови със всичко. В момента изграждаме местата за кацане по болниците в страната. Организираме хамбарите, там сме много напреднали за базите, в които ще бъдат разположени тези хеликоптери.

Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването подчерта, че в спешен случай повикването на хеликоптер ще бъде напълно безплатно за хората в нужда.