Общество

Тръгна сделката за медицинските хеликоптери, чакаме през декември първия от шест

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

На официална церемония в Здравното министерство беше представен договорът за доставка на медицински хеликоптери за спешна помощ по въздух. Шестте машини ще получим поетапно до 2026 година, а първата от тях ще пристигне в края на годината.

Церемонията беше формална, защото - както се оказа - контрактът е бил сключен още на 27 март. 

По време на представянето присъстваха представители на италианската фирма „Леонардо“. Двете страни са се договорили за отстъпка от цената на хеликоптерите, за да се вмести поръчката в бюджета от близо 163 млн. лв. С ДДС.

До юни у нас се очаква да дойдат и другите два хеликоптера под наем, които пристигат с обучени екипи. Те се финансират с отделен бюджет, а не по плана за възстановяване, както останалите шест.

Преди няколко месеца жалба спря обявените обществени поръчки за наем и покупка. Първата беше публикувана от Министерството на транспорта, а другата от Здравното министерство. И двете жалби бяха отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията като неоснователни.

Това даде възможност сделката да се придвижи напред. Сега, след като тя вече е в ход, възникна и казусът за хангарите, където те ще бъдат държани. Затова министърът на здравеопазването Асен Меджидиев помоли италианските си гости за съвети и идеи в проектирането и строителството на помещенията.