Общество

Меджидиев: ВМА започва обучение на специалисти за медицински хеликоптери

От Euronews България Euronews България

ВМА започва обучение на специалисти за медицински хеликоптери. То трябва да приключи до средата на април. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев. В момента се уточнява къде ще бъдат разположени площадките и хангарите за медицинските хеликоптери, които трябва да транспортират болни пациенти.

 

Те първо трябва да минат на тестове, за да се види дали могат за летят. През катедра авиационна медицина при проф. Алексиев. След това започват обучението. В средата на април , най-късно в края на април те ще бъдат обучени. Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента е със всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, където да кацат хеликоптерите, координационен център в София, преди да дойдат хеликоптерите. Това трябва да се случи преди май месец, за да може преди да дойдат първите два хеликоптерите през юни, юли с екипажите ние трябва да сме напълно подготвени.

д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването.

Първите обучени специалисти във ВМА ще бъдат анестезиолози и реаниматори.

Министърът на здравеопазването е в Бургас по повод старта на възобновената след двегодишно прекъсване, заради Ковид пандемията, на програма „Детско здраве". Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас. Водещи специалисти от болница „Пирогов" днес ще извършат безплатни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас напълно безплатно.