Добро Утро, Европа

Временните хеликоптери за Спешна помощ ще бъдат в София и Плевен

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Двата временни хеликоптера, които България ще вземе под наем за нуждите на спешната медицинска помощ, ще бъдат разположени в София и във военното училище в Плевен. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria съветникът на транспортния министър и бивш директор на Гражданската въздухоплавателна администрация Захари Алексиев.

Вчера Министерството на транспорта обяви обществената поръчка за оперативен лизинг на две летателни машини. Според заданието наемът ще бъде за 2 твърди плюс още една при нужда. През това време страната ни трябва да изпълни по-голямата задача – да си набави собствени хеликоптери. Процедурата за това също вече е стартирала, а първият хеликоптер се очаква още в края на тази година.

Прогнозната стойност на поръчката за хеликоптерите под наем е над 27 милиона лева, уточни Захари Алексиев. Тепърва кандидатите могат да подават своите оферти – в срок до 4 май. 

Който отговори на условията, да заповяда“, каза Алексиев.

На въпрос защо страната ни толкова се забави в целия процес по създаване на спешна помощ по въздух и дали зад това се крият корупционни практики, съветникът на министъра отговори:

Не мога да кажа дали проблемът е била корупционен, или по-скоро неосъзнаването на неговата важност. Тук се срещнаха медицината с авиацията, две съвсем различни области. За да работят те заедно, за да се осигури максимално ниво на безопасност, да не се вкарва допълнителен риск, трябва да се получи перфектна стиковка. Цялата тази синергия е сложен процес.

Отделно, Захари Алексиев припомни, че тепърва предстои изграждането на цялата необходима за дейността на медицинската помощ по въздух инфраструктура – площадки, хангари, оперативни бази и др.

 

Цялото интервю вижте във видеото.