Общество

Авиацията среща медицината: През май започва обучението на екипите за Спешна помощ по въздух

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

След като държавата обяви обществените поръчки за наем на хеликоптери за спешна медицинска помощ, на дневен ред застава въпросът с обучението на екипите. Какво ще представлява то и ще успеят ли медиците да се подготвят в срок? Отговорите в следващото видео. 



В средата на май ВМА започва обучение на екипите, които ще спасяват хора по въздух. Медицинските специалисти ще преминат теоретичен и практически курс.

"Ще проведат минимум три полета самостоятелно, единият от които задължително ще бъде кацане на терен - първична медицинска помощ. От катастрофа например - до съответното здравно заведение", разяснява проф. Любомир Алексиев от Катедра „Авиационна и морска медицина” във Военномедицинска академия.

Спешните екипи по въздух трябва да са в отлично здравословно състояние. 

 

Трябва да свикнат да работят в една много ограничена като пространство среда, да могат да работят в условие на най-различни еволюции на въздухоплавателното средство - изкачвания, завои и т.н. При определени условия има доста сериозно натоварване на физиологичните системи на човека, особeно вестибуларен апарат, сърдечно-съдова система и не на последно място - психологични проблеми.

проф. Любомир Алексиев, Катедра „Авиационна и морска медицина”, ВМА

Екипът ще включва реаниматор, анестезиолог и медик от спешната медицинска помощ. 

"Включени са и специализанти по реанимация и анестезиология в последната година. Те ще бъдат един вид резерв, ако не можем да наберем достатъчно реаниматори и специалисти по спешна медицина, тогава ще потърсим и такива, за да можем да попълним необходимия брой хора, които да се включат в тази дейност", казва проф. Алексиев.

Освен техническите средства и медицинските екипи, особена важност заемат и диспечерите, смята той.

 

Един диспечер е решаващо лице в мисия за евакуация. Ако той не вземе правилното решение дали има нужда от хеликоптер, или от земен транспорт, представяте ли си каквa ще бъде загубата, ако изпратим хеликоптер за едно дребно заболяване? Те ще комуникират с диспечерите на авиационния оператор - т.е. дали то ще може да лети. Ако там, където е събитието има облаци, опасност от обледеняване на машината.

проф. Любомир Алексиев, Катедра „Авиационна и морска медицина”, ВМА

А ключът към спасяването на човешки живот е доброто сработване на екипа. 

"Нo най-важното е, че най-накрая срещнахме авиацията с медицината", обобщава проф. Алексиев.

За Euronews Bulgaria Милица Бонева.