Euronews Сега

Украйна има шанс да се присъедини бързо към ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Деня на Европа, отбелязан в Киев от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, логично бе поставен въпросът: ще се присъедини ли скоро Украйна към Европейския съюз? Отговор дава Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Роберта Мецола: След като има демонстрирана политическа воля, ЕС трябва да отговори на очакванията с подходящи задачи. Това означава да зададем въпросите, които трябва да бъдат зададени, да се уверим, че помощта е предоставена и стъпка по стъпка да постигнем тази цел.

Пол Ларок-Хопено – Euronews: Войната прекрои Европа. Навлизаме ли вече във военновременна икономика?

Роберта Мецола: Къде сме днес? В ситуация, в която инфлацията е изключително висока, в която лихвите се вдигат, в която ценностите са изтрити, докато бизнес компании и семейства гледат към нас, казвайки: Нямам пари да платя сметките си в края на месеца. Това е мястото, където трябва да отговорим. Как ще намалим социалното и икономическото въздействие на многостранната криза е тестът, който трябва да решим.

Пол Ларок-Хопено – Euronews: Докато отбелязваме Деня на Европа при една година, оставаща до следващите европейски избори, дали скандалът за корупция в ЕП е повлиял на доверието в Европа? 

Роберта Мецола: В момента преминаваме през много трудни реформи, защото промяната никога не е лесна. Някои от спешен порядък, други ще отнемат известно време, за да бъдат приложени преди началото на следващия мандат. Ще направя всичко възможно до края на този законодателен мандат да се уверя, че всички мерки, предприети в резултат на проблемите, с които се сблъскахме в последните месеци, са изпълнени адекватно.