Европа

Доц. Боян Хаджиев: Русия не може да победи Украйна нито военно, нито политически

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„По-скоро не се вижда близка победа на една от двете страни във войната в Украйна. Интересното е, че в съвременните конфликти военната победа е едно, но политическите цели са съвсем друго.“

Така доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения, коментира развитието на военния конфликт в Украйна.

 

Ти можеш да победиш военно – както САЩ победиха армията на Саддам Хюсеин – но политически не можаха да наложат волята си в Ирак. Русия, от друга страна, в момента нито може да победи военно, нито може да победи политически. Даже напротив - нещата, заради които започна войната, като страха накъде ще отиде Украйна, дали ще бъде част от НАТО, дали НАТО няма да се засили – в крайна сметка направиха едно самоосъществяващо се пророчество, при което в момента Русия е хем по-изолирана, хем по-слаба икономически, хем уязвима от външни сили като Китай. В същото време е тотално затънала в Украйна.

„Бахмут е символ на изключително геройство до момента от страна на украинската армия. Със сериозни жертви те успяват да задържат този символ. Защото чисто стратегически, оценките са спорни доколко е важен Бахмут, но той се превърна в символ на това дали руснаците ще успеят да направят някаква голяма победа“, каза още доц. Хаджиев.

„Руските анализатори „опаковаха“ Бахмут като изключително стратегически град, който със сигурност би променил хода на войната. Което отново е доста съмнително. Вместо Киев, преобърнаха своите цели към Бахмут“, посочва той.

 

Аз не съм оптимист за украинската контраофанзива. Има едно такова приповдигнато настроение в западните медии и анализатори. Но украинската контраофанзива изисква много сериозно въоръжение.

Не съм сигурен, че отговорът на Европа беше достатъчно категоричен към агресията, която Русия задейства спрямо Украйна, смята доц. Хаджиев.

Цялото интервю вижте във видеото.