Европа

Еврокомисията реже тайния износ за Русия през трети страни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ограничения на тайния износ за Русия през трети страни замисля Европейската комисия като част от 11-ия пакет санкции. Това обяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен в Киев. Тя е там на символично посещение в Деня на Европа и се срещна с президента Володимир Зеленски.

Целта на мярката е справяне със заобикалянето на обширния списък със санкции, които ЕС наложи, за да попречи на руската военна инвазия в Украйна.

Брюксел е все по-загрижен за нарастването на изключително необичайни търговски потоци на стоки, произведени в ЕС, към Китай, Турция, Южен Кавказ и Централна Азия, за които има подозрения, че се пренасочват към Русия в нарушение на съществуващата забрана“, обясни фон дер Лайен.

Планираният механизъм ще се задейства, ако се установи, че тези стоки се насочват от ЕС към трети държави, а оттам се озовават в Русия. Става въпрос например за самолетни части, стоки, предназначени за оръжейната индустрия, високи технологии. Председателят на ЕК обаче призна, че това ще бъде крайна мярка, която трябва да се използва предпазливо и след одобрение от страните членки.

От своя страна Володимир Зеленски благодари на ЕС за продължаващите доставки на боеприпаси и финансова помощ, но повтори призива си за включване на руския ядрен сектор в следващия кръг от санкции.

Тогава силата на този пакет ще бъде пропорционална на нивото на заплаха“, каза той, говорейки на украински език.

Фон дер Лайен обаче призна, че на този етап това не е възможно и ядрената енергетика е изключена от новото предложение поради „трайната зависимост, която някои източни държави имат от „Росатом“ - руския ядрен монопол.

Работим много интензивно с нашите държави членки, за да се диверсифицираме и да бъдем независими“, подчерта тя.

Друга тема в разговора бе търговията със зърно и безмитния режим, който ЕС понастоящем прилага за украинския износ. Въпросът пряко засяга зърнопроизводителите в България, които заедно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния се оплакват от притока на евтини украински зърнени култури. В резултат ЕК се видя принудена да сключи временно споразумение, съгласно което украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед могат само да преминават транзитно през петте източноевропейски държави, без да бъдат съхранявани или закупувани за вътрешните им пазари.

Ограниченията върху нашия износ са абсолютно неприемливи“, заяви Зеленски и призова за силни европейски решения и премахване на забраните.

Ситуацията е предизвикателна“, отговори му фон дер Лайен и обеща да се постигнат крайни мерки.