Европа

Путин обяви Русия за жертва на война, Зеленски го сравни с Хитлер

От Euronews България Euronews България

Срещу Русия се е разразила истинска война, водена от Запада. Това заключи руският президент Владимир Путин на парада по случай 9 май, който Русия чества като Ден на победата срещу фашистка Германия.

Те забравиха кой разби това световно зло и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа“, каза Путин.

„Днес цивилизацията отново се намира в решителна повратна точка. Срещу нашата родина е разгърната истинска война“, заяви Путин. Той похвали „нашите храбри въоръжени сили“, които се сражават в Украйна.

Parad Kremlin 2 Снимка: AP

Парадът за Деня на победата в Москва тази година се провежда при засилени мерки за сигурност. В някои населени места на Русия „шествията на Безсмъртния полк“, при които тълпи излизат по улиците с портрети на роднини, загинали или служили по време на Втората световна война, бяха отменени. Официалното обяснение за това отново са мерките за сигурност. Появиха се обаче предположения, че реалната причина са опасения, че изгубили близките си във войната с Украйна могат да донесат техните портрети.

Традиционно на Червения площад обаче се провежда манифестация с първокласна военна техника. Въпреки първоначалния анонс, че тази година международни гости няма да има, в Москва все пак се очакват лидерите на Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан
Късно снощи Русия отново атакува Украйна с канонада от крилати ракети.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен символично пристигна в Киев за Деня на Европа за среща с президента Володимир Зеленски, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен отбеляза, че Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия, гарантирането на пълното изпълнение на санкциите и затварянето на съществуващите "вратички" за избягването им. И че макар формално да не е член, „Украйна е част от европейското семейство“.

Ursula Twitter Урсула фон дер Лайен пристига в Киев. Снимка: Twitter

Тя добави, че една от целите на срещата със Зеленски е подготовка на почвата за начало на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Вчера вечерта Зеленски обяви, че Украйна ще започне да чества 9 май като Ден на Европа, с което допълнително и символично отдалечава Киев от Москва.

9 май обикновено е почивен ден в Украйна, но не и тази година.

Зеленски е изпратил проектозакон в украинския парламент, в който се предлага на 8 май да се отбелязва Ден на възпоминание за победата над нацизма във Втората световна война и официално отбелязване на Деня на Европа – на 9 май, което допълнително отдалечава Киев от Москва.

Президентът добави, че годишнината от победата над хитлеристка Германия е напомняне, цитирам, "да направим всичко, за да гарантираме, че всеки, който заплашва живота на другите и който носи агресия, всеки, който прибягва до терор срещу други страни, той губи" и по този начин символично сравни руската агресия в страната му с тази на нацистка Германия.