Годината на Войната

Зеленски: Победата над Русия е "неизбежна", ако Западът държи на думата си

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Победата над Русия би била "неизбежна", ако западните партньори на Украйна държат на думата си.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пресконференция по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна. Междувременно Полша достави първите си танкове “Леопард 2” на Украйна, а Москва отправи предупреждение към Запада заради оръжейните доставки.

Няколко часа украинският президент отговаря на въпроси на журналисти от цял свят. Володимир Зеленски откри пресконференцията с минута мълчание за служителите в медии, загубили живота си във войната. 

Той отправи и емоционален призив. 

 

Моля, уважавайте правото ни да живеем на нашата земя. Напуснете нашата територия. Спрете да ни бомбардирате. Спрете да убивате цивилното население. Спрете да унищожавате цялата ни инфраструктура, енергията, питейната вода, спрете да бомбардирате градове. Ако спрете всичко това, ще ви кажем в какъв формат ще сложим дипломатически край на войната. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Според Зеленски е възможно Русия да нападне и друга страна. По-рано от своя страна от Москва заявиха, че Украйна се готви да нахлуе в Приднестровието - молдовски регион под контрола на проруски сепаратисти. Твърдение, което от Молдова категорично отхвърлиха.

Междувременно Полша достави първите си танкове “Леопард 2” на Украйна. Новината беше потвърдена, докато полският министър-председател Матеуш Моравецки беше в Киев. 

 

Моравецки е в Киев и съм доволен, че отиде там, за да докара там нашите "Леопарди" като първите танкове, които достигнаха Украйна в рамките на коалиционната танкова помощ, която инициирахме. 

Анджей Дуда, президент на Полша

Швеция също обяви, че ще изпрати десет танка "Леопард”. А Москва отправи предупреждение към Запада. 

 

Оръжия, оръжия, оръжия. Победа, победа, победа. Това е основното послание на повечето от речите по време на зимната асамблея. Искам още веднъж да подчертая, че колкото повече оръжия се доставят на Украйна, толкова по-далеч ще стигнем. Ще гарантираме сигурността на Русия на всяка цена.

Пьотр Толстой, зам.-председател на Държавната дума

В цяла Украйна се проведоха възпоменателни церемонии за първата годишнина от войната. В Киев Зеленски награди с висши държавни отличия войници и цивилни.