Свят

САЩ и Великобритания с нови санкции срещу Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Западните съюзници на Украйна със силна подкрепа за страната и нови санкции срещу Русия.

САЩ и Великобритания обявиха нови мерки срещу стотици групи и хора, включително руски банки и отбранителни компании. От Вашингтон заявиха, че ще предоставят и допълнителни 2 милиарда долара на Украйна за оръжия, докато страната се подготвя за пролетна офанзива. Междувременно и Япония и ЕС също подготвят нови санкции, засягащи военната икономика на Москва. Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейската комисия изразиха увереност в победата на Украйна. Реагираха резервирано към плана за мир в Украйна, който Китай представи по-рано.

 

"Преди една година президентът Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна - незаконна агресивна война в грубо нарушение на основните международни правила. Той искаше да сломи волята на украинския народ и да разбие нашето единство. Президентът Путин не успя. Украйна устоява. НАТО и ЕС са с Украйна. Въпреки това Путин не се е отказал от целите си. Той иска една различна Европа, в която Русия ще може да диктува какво да правят съседите. Той не се готви за мир. Той се подготвя за повече война. Затова трябва да дадем на Украйна това, от което се нуждае. 

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО 

Ще продължим да оказваме натиск върху Русия и върху онези, които я подкрепят на бойното поле. Ще продължим да преследваме приближените на Путин и тези, които помагат на Русия да заобиколи санкциите или да попълни военния си арсенал. Не става въпрос само за победа на бойното поле. Украинците се борят за правото сами да изберат бъдещето си. И те вече са избрали. Избраха Европейския съюз. Избраха единството на принципите. 

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия