Европа

Кремъл: Парад в Москва на 9 май ще има, президентски избори през 2024 - също

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На Червения площад в Москва тази година ще има Парад на победата на 9 май, но все още е рано да се каже дали в него ще участва авиация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По рано се появи информация, че честванията може да бъдат отменени от съображение за сигурност.

Руските власти заявиха, че дрон, който те наричат украински, се е разбил на петдесетина километра от Москва, без да предизвика жертви и материални щети. Това е втори подобен инцидент, твърди Москва. Тази година някои региони, сред които Курска област, анексираните Крим и Севастопол, където са обявени високи нива на опасност от тероризъм, отмениха военните паради за Деня на победата. 

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че всички войници, които участват в наричанато от тях "специална военна операция", трябва да имат еднакви заплати.

 

Ние трябва да осигурим безусловно равни условия за всички, които се борят за Русия с оръжие в ръка. За нас не е важно към коя категория принадлежи човек. Важно е как той се отнася към родината. Това е фундаментален въпрос и ние непременно трябва да постигнем това равенство.

Владимир Путин, президент на Русия

Той се срещна с първия заместник-председател на Съвета на федерацията Андрей Турчак. Ръководител на управляващата партия "Единна Русия", заяви, че има разлика в надбавките за мобилизираните войници и войниците на трудов договор, и поиска от Путин да подкрепи законодателството за създаване на равни условия. Той поиска от президента да опрости изискванията за производство на оръжие.

 

Инициативата за разработване на оръжия, военна и специална техника е свързана с доста голям брой бюрократични процедури. Необходима е техническа задача с множество одобрения, като се започне от началника на отдела и се стигне до ръководителя на агенцията за доставки и заместник-министъра на отбраната.

Андрей Турчак, първи заместник-председател на Съвета на федерацията

От Кремъл заявиха още, че няма промяна и въпреки продължаващата война в Украйна, президентските избори в Русия ще се произведат в началото на 2024 г., както е предвидено.