Европа

Войната в Украйна и икономическите последствия за ЕС: Дебат по Euronews Bulgaria от Страсбург

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На 9 май - Euronews България в сърцето на Европа. Справи ли се Европейският съюз с кризите, какъв трябва да бъде изходът от войната и къде е България на картата на събитията. Отговорите търси Габриела Беличовска от българските евродепутати в Европейския парламент в Страсбург Петър Витанов (Прогресивен алианс на социалисти и демократи) и Андрей Новаков (Европейска народна партия).



Ето какво споделиха те:

А. Н.: Европейският съюз е най-успешният проект за мир в историята на човечеството. И реакцията на целия ЕС спрямо войната в Украйна е показателна – тя направи Европа далеч по-обединена, отколкото беше преди нея. За жалост трябваше да се случи нещо, което костваше живота на хиляди, за да покаже, че Европа не е загубила своя инстинкт, да бяга от войната, и когато трябва да подкрепи една жертва срещу нейния агресор.

П.В.: Днешният ден – капитулацията на Германия във Втората световна война - бележи ерата на мира. С нея идва и деня на Обединена Европа. Тези държави се обединяват икономически и политически, за да изградят един съюз, който да предостави по-добър живот на гражданите. Дали днес сме обединени? Не зная. Вероятно в голяма степен, мнението на европейските институции е единно по отношение на това, което се случва в Украйна. Но си мисля, че днешният ден ни дава възможност да помислим за мира, защото ако доскоро сме го възприемали за даденост, днес виждаме колко е крехък.

А.Н.: Самият факт, че Европейската комисия планира да представи регламент, с който с пари от кохезионната политика да се произвеждат снаряди и ракети, да се изгражда отбранителна система, говори доста красноречиво за това какви са намеренията на Европа.

П.В.: Отбраната не би следвало да е централна тема, защото в крайна сметка това е политико-икономически съюз. Отбраната обаче не бива да се пренебрегва. Ес трябва да възстанови своята субектност – за да го направи, той трябва да акцентира върху неща, които му липсват.

А.Н.: Следващият месец би трябвало да има обща рамка как ЕС ще третира земеделските продукти, произведени в Украйна. Аз вярвам, че ние трябва да подкрепяме украинския народ в борбата му срещу агресора, подпомагайки включително неговата икономика – да осигурим транзитни коридори за неговата продукция. Но нашите фермери не могат да плащат цената на войната.

П.В.: Европа трябва да подкрепя по всевъзможен начин хората, които са жертва на войната. Една държава самостоятелно не бива да налага забрани, освен ако не е свързано с живота и здравето на своите граждани. Но наистина, тази цена на война я плащат европейските граждани, а не би следвало. И не просто всички европейски граждани, а тези, които са най-близо до конфликтната зона.



Целия дебат вижте във видеото.