Икономика

Euronews в Деня на Европа: Селскостопанската криза

От Euronews България Euronews България

Напливът от евтино украинско зърно, който нахлу на пазарите на Европейския съюз от началото на войната, постави на колене земеделските производители в Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия. За да им помогне, Европейската комисия досега е изтеглила на два пъти от кризисния резерв малко над 156 млн. евро. Това обаче е малка сума в сравнение с милиардите евро загуби, понесени от петте държави от Европейския съюз.

 

След като от март 2022 г. насам са подложени на натиска на украинските зърнени потоци, търпението на европейските земеделски производителии се изчерпа и те излязоха на улицата. В рамките на една година цените на зърното на вътрешните пазари спаднаха значително, а транспортните разходи също бяха пет пъти по-високи. С пълните си хамбари със зърно много земеделски стопани стигнаха до ръба на фалита.

Дойде тази война, дойдоха тези улеснения, които се предлагат на съседната страна, което само по себе си не би било лошо, ако всъщност не засягаше румънските фермери.

Попаднали между споразумението на ЕС за транзит на украинско зърно и отчаянието на собствените си фермери, Полша, Унгария, Словакия и България решиха една по една да спрат временно вноса на зърно от Украйна.

 

Разполагаме с продукция, която струва милиарди и която, ако не предприемем допълнителни мерки, трудно ще реализираме на пазара. Ще имаме много големи загуби.

Явор Гечев, министър на земеделието на България

Румъния изигра картата на търпението си и изчака решението на Европейската комисия, което дойде в началото на май. Политиците в Брюксел решиха да ограничат до 5 юни вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна в петте държави. За земеделските производители тя осигури нова финансова помощ.

 

Готови сме да получим парите за земеделските стопани навреме, за да се впишат в оптималния етап и да засеят последното парче земя, което трябва да бъде обработено в Румъния, защото знаем, че именно оттам идва продукцията. Всички ние се изхранваме от плодовете на земята.

Петре Даеа, румънски министър на земеделието

Досега Европейската комисия е изпратила на земеделските стопани малко над 156 милиона евро. Само Полша, България и Румъния са се възползвали от парите от първия пакет. Последната помощ, обявена в началото на май, в размер на 100 млн. евро ще достигне до всичките пет държави, засегнати от украинския внос на зърно.