Euronews Сега

Зеленски обяви нов пакет с оръжия от САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ предоставят на Украйна нов пакет военна помощ за 1.2 милиарда долара. Той включва артилерийски снаряди, системи за противовъздушна отбрана и други отбранителни способности.

От това, което може да се обяви публично, има нов отбранителен пакет от Съединените щати за общо 1 милиард и 200 милиона долара. Включва артилерийски снаряди, отбранителни способности срещу терористичните ракети и дронове и други способности за укрепване на нашата отбрана. Благодаря на президента Байдън, Конгреса и двете партии, както и на всяко американско семейство за тяхната непоколебима подкрепа и за американската сила, която ни прави по-силни.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Помощта е предоставена в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. За разлика от американското оборудване, оръжия и боеприпаси, изпратени от запасите на Пентагона и които могат да бъдат доставени бързо, настоящите средства ще бъдат изразходвани през следващите месеци и дори години, за да гарантират бъдещите нужди на Украйна по отношение на сигурността.

Пакетът включва допълнителни 155-милиметрови артилерийски снаряди и съпътстваща поддръжка, за да може Украйна да поддържа по-добре своите подобрени системи и оборудване. Освен това и допълнителни противовъздушни системи и оборудване за боеприпаси за интегриране на западни ракети-носители, конвенционални ракети и радари със системите за противовъздушна отбрана на Украйна. Боеприпаси за противодействие на безпилотни въздушни системи. Търговски услуги за сателитно наблюдение и подкрепа за дейности по обучение и поддръжка на бойната техника.

Бригаден генерал Пат Райдър – говорител на Пентагона 

С последния пакет САЩ са предоставили на Украйна близо 37 милиарда долара военна помощ, откакто Русия предприе пълномащабната си война през февруари 2022 г.

Новите способности биха дали на Киев увереност да започне своята дълго планирана контраофанзива, без да се страхува от постоянните руски удари и обстрели по цивилна и военна инфраструктура.