Европа

Украйна свали руска ракета „Кинжал“, американски конгресмени в Буча

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинската противовъздушна отбрана е свалила за първи път руска хиперзвукова ракета с американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това е станало по време на атака срещу столицата Киев тази седмица и може да се разглежда като потенциален сериозен провал на кампанията на Кремъл за въздушни удари от далечно разстояние, коментират агенциите. Ракетите "Кинжал" са едно от шестте оръжия от "ново поколение". Същата нощ Русия е извършила нападение срещу Киев с безпилотни самолети-камикадзе Шахед, а също така е използвала ракета, вероятно балистичен тип.

Президентът Володимир Зеленски заяви при обобщаването на неотдавнашното си пътуване в Европа, че Украйна е получила мощна подкрепа.

 

Щастлив съм да кажа, че след срещите в Хелзинки и Хага имаме мощно подсилване с оръжия за нашите войници - на сушата, във въздуха и в морето. Благодаря на партньорите. Това е значителна подкрепа. Имаме по-голям напредък по отношение на НАТО и Европейския съюз. Постигнахме също по-голям напредък по отношение на отговорността на Русия за агресията срещу нашата държава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Делегация на Конгреса на САЩ посети Буча, където отдаде почит на жертвите на руската окупация.

 

За нас като двупартийна делегация е важно да можем да дойдем тук и да станем свидетели на ужаса на това, което беше извършено от руските сили на украинска земя, да видим човешката цена и човешкото лице на жертвите, на близките, които са загинали.

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Делегацията се срещна с някои роднини на жертвите и посети фотоизложба в църквата.

 

Ще работим с украинското правителство и ще им помагаме за връщане на хилядите депортирани украински деца в Русия, за да помогнат за събирането на семействата. След това ще предоставим психосоциална подкрепа на тези деца и семейства, които са били засегнати.

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Междувременно десетки хора дариха кръв в Киев по време на събитие, организирано от украинска благотворителна организация. Целта е да се увеличат запасите от кръв в страната, които са крайно необходими за лечението както на цивилни, така и най-вече на войниците, сражаващи се срещу руските сили. Около 250 души са се регистрирали предварително.