Европа

Брюксел с 11-и пакет санкции за Русия, Урсула фон дер Лайен в Киев за Деня на Европа

От Euronews България Euronews България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Киев във вторник за разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи говорител на ЕС.

Стана ясно още, че Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се цели да се ограничи избягването на санкции, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Мамър заяви конкретно, че този кръг от санкции ще се съсредоточи върху прилагането на тези санкции, тяхната ефективност и начините за избягване на заобикалянето им, когато бъдат приложени. 

Като част от пакета изпълнителният орган на ЕС препоръча да се спре износът на чувствителни технологии за осем китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия, според документ, видян от АФП.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в сряда, за да започнат обсъждане на последните предложения.

Но някои европейски дипломати признават, че блокът вече е близо до достигане на границата на широките мерки, за които всички страни от ЕС са готови да се споразумеят.

Сега Брюксел насочва вниманието си към преодоляване на пропуските във вече въведените санкции.

ЕС желае да ограничи реекспорта на чувствителни технологии, които могат да бъдат използвани на бойното поле, като например микрочипове, през трети страни за Русия.

Европейските служители се оплакват, че в страни като Турция, ОАЕ и бившите съветски републики в Кавказ и Централна Азия се наблюдава огромно увеличение на вноса на санкционирани стоки.

Дружества от Армения, Иран, Узбекистан и Обединените арабски емирства също са в списъка на тези, за които комисията предлага да се ограничи износът.

Като част от новите предложения ЕС също така се стреми да рационализира тромавата си процедура за преследване на държави, замесени в заобикаляне на санкциите.

Настоява се за създаването на механизъм, който да позволи ЕС да ограничава износа на определени стоки за трети държави, за които има съмнения, че служат като канал за Русия. 

По повод посещението на фон дер Лайен в Киев Мамер заяви, че "посещението ще бъде насочено към всички измерения на отношенията ни с Украйна".

Пътуването ще отбележи петия път, в който фон дер Лайен посещава украинската столица след цялостното нахлуване на Русия в страната през февруари миналата година.

Подобни визити в града, който често е обект на руски ракетни удари, се провеждат при строги мерки за сигурност и Мамер не пожела да разкрие подробности от програмата.

"Разбира се, забелязахте, че тази визита ще се състои в Деня на Европа", каза Мамер, визирайки ежегодния празник на европейското единство, посветен на края на Втората световна война на континента.

"Във връзка с това горещо приветстваме съобщението на президента Зеленски, че 9 май оттук нататък ще се чества като Ден на Европа и в Украйна."

Европейският съюз осъди нахлуването на Русия в съседната ѝ страна, съюзник на Запада, и наложи редица пакети от санкции на руски длъжностни лица и предприятия, замесени във военните действия.

Брюксел също така координира съвместните усилия на държавите - членки на ЕС, за производство и доставка на боеприпаси за украинските сили преди очакваната офанзива за отвоюване на териториите, завзети от силите на Москва.

Говорителят на ЕС потвърди преди последното пътуване на фон дер Лайен Европейската комисия е предложила единадесети пакет от санкции за приемане от държавите членки на ЕС.