Euronews Сега

Опасения за ядрена авария - евакуираха град Енергодар близо до "АЕЦ Запорожие"

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че трябва да се действа сега, за да се предотврати заплахата от тежка ядрена авария. Поводът е започналата евакуация на цивилното население в региона на АЕЦ Запорожие и опасенията от нови боеве около централата.

Руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от украински град Енергодар в близост до „АЕЦ Запорожие. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в региона. Персоналът на атомната електроцентрала обаче остава на място. На този фон ръководителят на Международната агенция за атомна енергия изрази загриженост за безопасността на атомната централа.

Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в централата в Запорожие" става все по-непредсказуема и потенциално опасна". Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива.

Експертите на МААЕ, които присъстват в централата, са "получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата". Гроси заяви, че трябва да се действа сега, за да се предотврати заплахата от тежка ядрена авария.

Агенцията и преди е отправяла предупреждения относно безопасността на централата, след като обстрел причини известни щети на инсталациите и временни прекъсвания на електрозахранването, без обаче да предизвика изтичане на радиация. Руските сили окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър.