Свят

Наемниците от „Вагнер“ ще получат боеприпаси от Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Наемниците от "Вагнер" ще продължат военните си операции в опустошения от войната град Бахмут. Това става възможно след обещание да получат необходимите боеприпаси. Преди дни собственикът й Евгений Пригожин се закани, че ще изтегли хората си до 10-ти май.

Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" се е отказал от заканата си да изтегли своите сили от Бахмут в Източна Украйна, след като е получил обещание, че ще му бъдат доставени всички въоръжения, необходими за превземането на опустошения град.

Евгений Пригожин, който неведнъж публично е изразявал личната си неприязън към руския министър на отбрана Сергей Шойгу и висшия команден състав на армията заради начина, по който водят войната в Украйна, заяви, че длъжностни лица в Москва, подтиквани от "дребнава ревност", задържат важни доставки за хората му.

На частните наемници им е обещано да им бъдат дадени толкова боеприпаси и оръжие, колкото са им необходими, за да продължат да се сражават с украинските защитници на опустошения град.

Битката за Бахмут е най-интензивната във войната, като в продължение на месеци отне живота на хиляди хора и от двете страни на конфликта. Тя се разглеждана от Москва като отправна точка към други градове в украинския регион Донбас, който още не е под руски контрол, отбелязва Ройтерс.

През последните седмици украинските войски бяха изтласкани назад, но успяха все пак да се задържат в града, за да нанесат възможно най-много загуби на руските сили преди планираната от Киев контраофанзива срещу нахлуващите войски на Москва по 1000-километровата фронтова линия.